AKTUÁLIS

Magvetés

Nagyon sokan megkerestek az elmúlt években, a magvetés, a palántázás, és a növénynevelés miatt.

Bár tudom, hogy tőlem sokkal okosabbak is vannak a témában, akik tudományosan le tudják vezetni az okokat, mégis azt gondolom, nem véletlenül keresett meg engem is olyan sok ember. Gyakorlatiasan, egyszerűen, minden sallang nélkül most megpróbálom összeszedni mindezt.

Nincs semmi kőbe vésve, és tényleg azt javaslom, ez csak egy mankó legyen annak, aki úgy érzi, kell egy pici útmutató.

A véleményemet fogja tükrözni, tehát lehet benne olyan, ami másnak bevált, én mégsem ajánlom.

Kezdjük az elejéről.

Az egyik legfontosabb, a mag kiválasztása. Fajta, tenyészidő, és nagyon fontos, a megbízhatóság. Mivel ez nem a reklám helye, így nem szeretnék belemenni, hogy kitől, honnan, de annyit mondhatok, visszajelzések alapján válasszatok. Ne a hiperekből, ne a kertészeti nagyáruházakból. Inkább egy gazdaboltból, hisz a gazdaboltos olyan helyről rendeli a magot, ahonnan biztonsággal meri, hisz neki is fontos a visszajelzés. Vagy olyan cégtől, aki évek óta forgalmaz magokat, számlával, és fel lehet hívni, ha gond van.

Mikor vessük?

A mikor vessük a másik nagy dilemma. Chinense típusó csilimagokat kezdőknek január első fele a javaslat, de csak, ha van megfelelő fény, és megfelelő hely. Ha nincs, nem érdemes kínlódni.

Anuum fajtájú csilimagokat bőven ráérünk a kiültetés előtt 8-12 héttel. Pl jalapen, tv paprika, paradicsom, padlizsán.

A Baccatum fajtákat picit korábban, pl 15 héttel a kiültetés előtt, mert tapasztalataim szerint lassabban érnek be, így előnyt jelent, ha nagyobbak kiültetéskor.

A kiültetés leghamarabb Zsófia nap után, azaz május 15 után várható. Fóliába való ültetés két héttel korábbi is lehet. Minden évben időjárás függő, tehát úgy kell tervezni, ha nem tudunk kiültetni, mert épp fagy van, akkor is tudni kell a palántával mit kezdeni.

Bazsalikom, petrezselyem, stb magokat érdemes a magok csomagolásán feltüntetett időben, illetve ezt a kettőt mondjuk bármikor, ha már nincs fagy. Viszont nagyon fontos, olvassuk el, mi van odaírva a csomagra. Pl a bazsalikom fényre csírázik, így ne vessük a föld alá.

Hogyan, mibe?

Manapság divatosak a kókuszrost, és egyéb korongok. Ha rám hallgattok, elfelejtitek. Elég egyszer kiszáradnia, és annyi neki, ráadásul semleges közeg, amit nekünk kell tápanyaggal ellátni, amihez ec és ph mérő is kellene, tehát igen macerás kezdőknek.

Amit ajánlok, az a tőzeg. Minden gazdaboltban kapható kisebb kiszerelésben. Ami itt fontos szempont, hogy a lehető legkisebb szálú legyen.

Használata: A tőzeget egy edényben, -pl vödör- félig tölteni, majd vízzel olyan állagúra keverni, mint kiskorunkban a földdel, ahogy selymiztünk. Ez most nagyon szubjektív és csak a családom érti szerintem, de egyszerű. Amikor már nem száll, hanem finoman összeáll, tehát selymes lesz a föld, azaz a tőzeg. Pohárral töltsd hozzá a vizet, közben morzsold szét a tőzeget. Ne legyen lucskos, de ha mégis az, keverj hozzá még tőzeget. Tudom, hogy leírva nehezebbnek tűnik, mint épp csinálva.

Amit nem ajánlok: virágföld, fekete, zsíros föld, rendes kerti föld. Azt szoktuk, hogy összekeverjük a tőzeget sima földdel, de magvetésnél még nem.

A másik, hogy milyen edénybe, egybe vagy külön. A mindenki számára elérhető tejfölös doboz, vagy egy virágosláda, vagy egy tál, egy nagyobb edény, végül is mindegy. Csak lyukas legyen az alja. Legyen mélysége. Van, aki egyben veti el a magokat, van, aki külön, egyesével. Ahogy neked jobb. Nekem egyben sokkal jobban bevált, és inkább pikírozok. Lehet, hogy több munka, de csak a legszebb, legegészségesebb egyedeket tartom meg, illetve biztos óriási butaság, de együtt jobban fejlődnek, mint külön, legalábbis az első három hétben biztosan.

Örök kérdés a csíráztatás. Ha neked az jó, tedd. Beáztatás? Ha szeretnéd, csináld. Csíráztatni nedves közegben, meleg helyen. Áztatni szintén ne jeges, de nem is forró vízben.

A mag két-háromszorosának mélységére kell vetni, kb 0,5 cm mélységbe. Földdel betakarni, és locsolni. Legyen nedves, de ne tocsogjon. Hőmérséklet: kelésig 30 fok körül, kelés után 25 fok, kb. Nem szentírás semmi.

Tápozás: 4 leveles korig én nem szoktam. Annyi van a vízben, ami elegendő, illetve a földben is.

Hol?

Elérkeztünk egy másik lényeges dologhoz. Legjobb lenne fűtött fóliába, de elég kicsi az esély, hogy az mindenhol rendelkezésre áll. Lakásban olyan helyre, ahol sok a fény, és még azt is meg kell toldani. Négyzetméterenként egy db 6500K hidegfehér izzó lenne a legjobb. Vagy egy olyan fénycső, ami legalább ilyen adottsággal bír.

Szükség van még légmozgásra, ha boxot képzelünk, akkor akár egy egy pici ventilátorra, vagy nyitott polcra.

Sokan bevonják az ideiglenes boxot alufóliával. Ne. Egy sima fehér papírlap több fényt ver vissza, mint az alufólia. Vagy van erre való mylar tükröző fólia, inkább azt használjátok.

Palántadőlés:

Hogy elkerüljülk a kikelt palánták betegségét, érdemes vetéskor, majd keléskor, illetve 10 nap múlva 4 leveles korig beöntözni, majd permetezni Dithane M vegyszerrel. Ez gombaölő. Nem, nem jó másik. Egy tasak 10 liter vízhez elegendő, így igen, ki kell belőle mérni vagy, szigorúan kesztyűben és maszkban a tasak tartalmát 10 egyenlő részre osztani, és 1 liter vízhez elegendővel elkeverni. Ha megmarad. veszélyes hulladékként kezelendő. Mármint a bekevert oldat.

A pikírozás, és tápozás a következő cikkben. 4 leveles korig megvagyunk, ugye?

B. K.


Nyúli tüzes chili 9082, Nyúl, Kossuth utca 129. 
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el